Fokken

Kennel Glenwolf’s en het fokken.

Wij fokken volgens de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor de Irish Glen of Imaal Terriërs. Het fokreglement te vinden op de website van de vereniging, www.irishglenofimaalterrier.nl

……..ONS MOTTO IS ”FOKKEN IS GOKKEN”.

echter

LAAT NIETS ACHTERWEGEN OM AAN GOEDE INFORMATIE TE KOMEN.

Houd alle deuren open zodat je met de juiste informatie de beste combinatie kunt maken die een aanwinst is voor ons ras.

Onze kennel draagt sinds 2002  de naam Glenwolf’s. Het is een combinatie uit de rasnamen van de Irish Glen of Imaal Terriër en van de Ierse Wolfshonden die wij gehad hebben. Aan het laatst genoemde ras is het een eerbetoon.

Wij zijn gesteld op het werktype, een krachtige actieve hond met doorzettings vermogen. Op ons terrein hebben ze alle ruimte en uitdaging om zich daartoe te ontwikkelen.

In ons ras zit de oogziekte PRA. PRA is een netvliesafwijking die bij veel rassen voorkomt en tot blindheid leidt. Het begint meestal met slecht zien in het donker (nachtblindheid) en leidt uiteindelijk na enkele jaren tot volledige blindheid. Er bestaat geen behandeling voor PRA. PRA zich bij veel rassen pas na het derde of vierde levensjaar. Voor die tijd is er aan de hond niets te merken en bij het oogonderzoek ook niet te zien. Voor een aantal rassen bestaat er nu een DNA-test, waardoor bij pups al is vast te stellen of de hond genetisch vrij is of dat er een kans is op dragerschap of lijderschap. De verwachting is dat deze ontwikkelingen de komende jaren zullen doorgaan, waardoor het voor vele rassen mogelijk zal zijn PRA mbv DNA-technieken op te sporen.

Tot ons grote verdriet hebben wij in onze eerste combinatie 2  reuen gefokt met PRA. Dit werd geconstateerd in 2009 en wij zijn toen tijdelijk gestopt met fokken

Gelukkig is er aan de Ruhr-Universiteit in Bochum, Duitsland, na lang onderzoek, het defecte gen gelokaliseerd en de test is ontwikkeld. Nu kunnen we onze ouderdieren laten testen en kunnen we verder met het fokken van de Glen. Charley is bewezen dragen van de oogziekte PRA en onze andere teven zijn bewezen vrij.

Al van onze fokdieren zijn Patella Luxatie vrij. Wij hebben op dit moment 2 teven waar we mee kunnen fokken.

Huub van Benthum heeft een unieke en uiterst waardevolle database ontwikkeld, te vinden op internet onder www.glen-footprints.com

Wij proberen bij het fokken een aantal zaken niet uit het oog te verliezen. Ze worden in willekeurige volgorde genoemd:

  • Gezondheid
  • Ras standaard
  • Genen spreiding
  • Karakter
  • Werklust
  • Contact met collega fokkers
  • Voortdurend speuren naar nieuwe ontwikkeling( op alle gebied) die ons ras aangaan.
  • Eerlijk voorlichting geven aan de nieuwe eigenaren
  • Fok regelement van de rasvereniging
  • Steek nooit je kop in het zand

Wij zijn lid van de rasvereniging voor de Irish Glen of Imaal Terriër Nederland die erkend is door de Raad van Beheer op Kynologisch gebied en wij zijn lid van de Sporting Club Ireland.

Als u belangstelling heeft voor ons ras of voor een pup kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen

Kennel Glenwolf’s