Rasbeschrijving

HET ONTSTAAN VAN HET RAS

De Irish Glen of Imaal Terriër stamt uit het gebied rond de Glen (vallei) van de rivier de Imaal in het graafschap Wicklow in Ierland.

De “Glen” werd in dit arme gebied gefokt en gehouden om op de boerderij ongedierte zoals muizen, ratten, mollen, vossen en dassen te bestrijden en het spit via een tredmolen rond te draaien.

Om aan deze zware lichamelijke eisen te kunnen voldoen, werd een kort benige hond gefokt met zware botten en sterke spieren. Dit is overigens het type waar wij van houden, een sterke werklustige hond.

KARAKTER

Vrolijk, rustig, moedig, zeer loyaal voor  bekende en zeer gezeglijk. Is in huis de rust zelf, maar kan tijdens een wandeling tekeer gaan als een, spreekwoordelijke, “jonge hond”. Past zich bijzonder goed aan de omstandigheden aan.

Toch is het een echte terriër, die zéér consequent moet worden opgevoed. (Een puppycursus, met aansluitend een gehoorzaamheidscursus bij een plaatselijke Kynologenclub wordt aanbevolen.)

HOUDING TEN OPZICHTE VAN BEKENDEN

Voor familieleden is de Glen altijd aanhankelijk en trouw. Is iemand een bekende van de familie, dan wordt deze persoon altijd vrolijk begroet en behandeld als iemand van de familie.

HOUDING TEN OPZICHTE VAN KINDEREN

De Glen is een echte kindervriend. Wij vinden dat er altijd voor gezorgd moet worden dat de Glen onder aan de ladder van het gezin staat. Ook hebben kinderen een stuk opvoeding nodig hoe zij met de Glen om moeten gaan. Dat geldt overigens voor de omgang met alle dieren.

Denkt u er echter wel aan om jongere kinderen niet alleen met een Glen op pad te sturen, want dan kan het voorkomen dat “Glen” in zijn enthousiasme het kind pardoes omver trekt en zo samen met het kind in een gevaarlijke situatie terecht komt.

HOUDING TEN OPZICHTE VAN ONBEKENDEN

Dit hangt enigszins af van de manier waarop hij/zij opgevoed wordt. Van nature is de Glen neutraal tegenover onbekenden. Vreemden worden blaffend begroet en vaak zien we dat de Glen tussen de familie gaat zitten of staan en de vreemdeling. Een van on e kleinkinderen is bij ons geboren en toen was vooral de reu een goede bewaker van het kind. Hij waakte geruisloos maar was duidelijk aanwezig.

WAAKSHEID

Ook dit hangt af van de manier waarop hij/zij opgevoed wordt. Van nature is de Glen redelijk waaks, maar dit kan fors versterkt of afgezwakt worden.

HOUDING TEN OPZICHTE VAN ANDERE HONDEN

De Irish Glen of Imaal Terriër is, mits als pup goed gesocialiseerd, zeer
verdraagzaam tegenover andere (goed gesocialiseerde) honden. Reuen en teven kunnen dominant gedrag vertonen. Dan kan de Glen behoorlijk uitpakken. Wij hebben de Glens hier in een roedel en zij zien ons terrein als hun domein waar zij heel moeilijk andere honden toelaten.

HOUDING TEN OPZICHTE VAN ANDERE HUISDIEREN

Indien de Glen-pup na, of gelijktijdig met, andere dieren (kat, cavia) in huis komt is het zeer goed mogelijk ze naast elkaar te laten leven (wel blijven oppassen!). Komt er een nieuw huisdier, anders dan een hond, nadat de Glen het huis als zijn territorium is gaan beschouwen, dan zal dit vaak problemen opleveren. Een nieuwe hond zal over het algemeen weinig of geen problemen geven, afhankelijk van het gedrag van de nieuwkomer. Wij hebben de ervaring dat het niet altijd goed gaat met 2 volwassen reuen of teven in het gezin.

BEHUIZING

De Glen past zich bijzonder goed aan de omstandigheden aan en is dan ook al snel tevreden. Ons valt het op dat ze graag ergens onder slapen en onze honden slapen in afgedekte open benches.

UITLATEN

Tenzij u over een grote tuin beschikt waar hij/zij naar hartenlust kan rennen dient u tenminste vier maal per dag er even op uit te gaan. Hierbij dient een van deze wandelingen tenminste
een half uur te duren, omdat hij/zij anders de energie niet goed kwijt kan.

BEWEGING

De Glen is niet gebouwd om langdurig met hoge snelheid te lopen maar heeft wel een groot uithoudingsvermogen. Bij langzame tot middelsnelle pas kunt u vrijwel onbeperkt blijven lopen. Bij een snelle pas is het raadzaam de lengte van de wandeling niet te groot te maken.

Zijn bouw maakt de Glen minder geschikt voor het erop uit gaan met de fiets.

HONDENSPORT

De Glen houdt ervan om zijn baas/bazin een plezier te doen, vooral als dit gepaard gaat met activiteit. Dit maakt hem uitstekend geschikt voor behendigheid.
Wij speuren met de Glen en gebruiken daarvoor een dummy met vossenurine. Hiermee wordt een spoor getrokken en de Glen brengt de dummy terug naar de baas.

DE VACHT

Een halflange, dubbele, vacht van hard bovenhaar en een wollige ondervacht beschermt hem uitstekend tegen koude en enigszins tegen warmte. Als kleur van de vacht kennen we: tarwekleurig (wheaten), grijs gestroomd (brindle) en blauw (blue).

De vacht valt vrijwel niet uit.

VACHTONDERHOUD

Het onderhouden van de vacht is eenvoudig: tenminste twee keer per week grondig uitkammen en twee à drie keer per jaar met de hand de dode haren uit de vacht (laten) plukken.